Характеристики деяких сортів плодових дерев , які наявні в магазині

Яблуня Гала Шніга виведена в Італії, в Південному Тіролі, як кращий річний клон сорту Гала. Дерево середньоросле з широкоовальною негустою кроною. Цвіте яблуня в середньопізні строки, цвітіння тривале. Скороплідний сорт. Плоди середніх розмірів, окреме яблуко важить 130-180 грам, конусоподібної форми, жовтого кольору з рожевим бочком, що підсвічується і темно-червоним рум’янцем після повного дозрівання. Відрізняється середньою силою росту. Вважається одним з кращих запилювачів. Шкірка суха, щільна, тонка, блискуча. М’якоть світло-жовтого кольору, хрустка, ароматна, соковита, щільна і ламка. Смак кисло-солодкий. Рослина морозостійка, проявляє чутливість до захворювань кори і тих, які збуджуються грибками. Сорт досить стійкий до парші. Плодоносить до кінця вересня, але ці показники безпосередньо залежать від якості щорічної формуючої обрізки. Збір починають в кінці серпня, плоди можуть зберігатися в холодильних умовах до 7 місяців.

Джонаголд принц

Сорт є одним з клонів Джонаголд, виведений в Бельгії. За короткий період, завдяки зовнішнім виглядом і смаковими якостями, став дуже популярним.Плоди гарні, округло-конічні, одномірні, темно-кармінового кольору, вагою до 200 г.Відмінного кисло-солодкого смаку. М’якоть кремова, соковита, хрустка, дуже ароматна, шкірка тонка. За вмістом цукру перевершує Джонаголд. Плоди зав’язуються рясно і щорічно. Вимагають проріджування.Висока врожайність. Перспективний сорт. Термін дозрівання: вересень. Транспортабельний.

 

Джонаголд Бек

Період збору врожаю: середина жовтняСмак: винно-солодкийМаса фрукта: 160-220 гПлоди великі 160 — 220 гр, округлі, гладкі, привабливі, інтенсивно-жовті з яскраво-червоним або оранжево-червоним смугастим рум’янцем і густим восковим нальотом. М’якоть жовта, соковита, ароматна, відмінного винно-солодкого смаку. Зберігаються плоди 8 — 9 місяців.. Висота дерева — 3 — 5 м. Перші плоди з’являються на 2 — 3 рік. Урожай рясний. Має підвищену стійкість до хвороб, зимостійкий і посухостійкий сорт, рано вступає в плодоношення, плоди мають високу товарну якість.Стійкість яблуні Джонаголд Бек до парші — середня, до борошнистої роси — низька.

Фуджі КікуКолір: рожевий з червоними смужкамиВисота: до 3 мПеріод дозрівання: другій декаді жовтняОсобливості: сорт стійкий до основних захворювань Сорт зимостійкий, стійкий до зараження хворобами, характеризується напівкарликовий зростанням, висотою до 3 м. Плодоношення настає на 3-4 рік після посадки. Зрілість яблук припадає на другу декаду жовтня. Плоди округлі, рожевого забарвлення з червоними смужками, ароматні, дуже солодкі. Чи не втрачають товарних якостей при зберіганні. Сорт стійкий до основних захворювань.

Чарівний високоврожайний сорт яблуні, осіннього терміну дозрівання. Звання найкрасивішого сорту яблуні, по праву отримав сорт «Джероміні». Плоди цього сорту, мають гарний зовнішній вигляд, як і багато інших сортів, але м’якоть «Джероміні» володіє не тільки чудовими смаковими якостями, але і красивим. Сорт – самобезплідний.  Кращими запилювачами є сорти яблунь «Голден Делішес», «Гренні Сміт», «Гала» і «Фуджі».  Сорт прекрасно підходить для вирощування в Україні.  Дерева низькорослі, з кулястої, компактною кроною. Кора – сіро-коричнева, гладка, пагони середньої товщини. Плоди яблуні середніх розмірів, гладкі, правильної, подовженої форми.  Шкірочка гладенька, тонка, з тонким шаром воскового нальоту.  М’якоть володіє прекрасними смаковими якостями, соковита, дуже солодка, з легкою кислинкою.

Кольорова гамма містить в собі безліч відтінків, від червоного, до яскраво рожевого.  При зніманні плодів м’якоть щільна, практично не змінюється протягом простою. Термін дозрівання – середина вересня.  Дерева починають плодоносити на среднерослих підщепах на 4-5 рік *.  Дуже продуктивний сорт. Володіє високою врожайністю, гарною транспортабельністю і прекрасним товарним виглядом плодів.

  Супер Чіф
Сорт
виділений як клон сорту Ред Делішес; комерційний сорт з групи «Делішес»; (США)

Група стиглості: осінній
Рекомендована зона для вирощування: не встановлена
Напрям використання:  у свіжому вигляді

Дерево середньоросле, крона компактна, середньозагущена. У плодоношення вступає на 2…3 рік і інтенсивно нарощує продуктивність. Урожайність стабільна і висока. Плоди тримаються міцно, достигають одночасно,  але треба їх збирати в 2…3 прийоми по мірі придбання інтенсивного характерного забарвлення. Плодоносить в основному на кільчатках і молодих плодушках. Зимостійкість вище за середню.

Запилювачі. Сорт самобезплідний. Для стимулювання запилення  розміщують сорти з одночасним терміном цвітіння. Кращі запилювачі: Глостер, Голден Делішес.

Плоди одномірні і великі (маса 190…220 г) усічено-конічної форми, слаборебристі. Шкірка середньої товщини, щільна, з багатьма білими сочевичками. Основне забарвлення  зеленувато-жовте, покривне ― спочатку смугастий червоний не виражений рум’янець, у достигаючих  ― яскраво-червоний щільний, який вкриває весь плід. Поверхня вкрита густим напівпрозорим восковим нальотом. М’якуш світло-кремовий, молочний.  Смак кислувато-солодкий, трохи пріснуватий, з приємний сильним специфічним сортовим ароматом. Дегустаційна оцінка ― 4,3…4,6 бали

Примітка. Привабливий зовнішній вигляд плодів. Достатньо транспортабельний. Характеризуються тривалим періодом зберігання. Набуває популярність в товарному садівництві.

 

Хоней крісп відмінний зимовий сорт. Починає плодоносити на четвертий рік. Молоде шестирічне дерево дає до 9 кг яблук, доросле – 23. Термін цвітіння середній, тривалість – довга. Термін дозрівання – жовтень. Дерева слаборослі зі змішаним типом плодоношення, запилюються сортами: Еверест, Годен Делішес, Айдаред, Аскольд, Рум’яний альпініст, Внучка.У молодого дерева крона вузька, овальна, після вступу в пору стійкого плодоношення – овальна, широка з міцними короткими гілками, що не загущена. Кут між скелетними гілками і центральним провідником гострий. Висота дорослих дерев 3 метри, ростуть швидко.Товщина пагонів середня, колір жовтувато-коричневий.

 

Груша Вікторія

Період дозрівання: початок серпня
Колір: зелений з рожевим рум’янцем
Смак: солодкий
Маса фрукта: 180-230 г
Транспортабельність: відмінна

Осінній сорт груші. Знімальна стиглість плодів настає в кінці серпня. Дерево середньоросле, з округлопірамідальной, середньої щільності кроною. Сорт не вражається паршею. Плоди великі до 270 г, правильної грушоподібної форми, з гладкою поверхнею.
Забарвлення — зелений з рожевим рум’янцем. Підшкірні точки добре помітні. М’якоть біла, ніжна, з приємним ароматом, дуже гарного смаку.
Особливості: висока зимостійкість і посухостійкість, імунітет до парші; щорічне і рясне плодоношення (висока врожайність плодів), висока товарність, відмінні смакові якості, хороша транспортабельність.
Одним з істотних переваг сорту є відносно пізній початок вегетації і цвітіння, що оберігає квітки від весняних заморозків.

 

Слива Блек Даймонд
Походження: сорт американської селекції. Отримано сорт в Каліфорнії (США).
Терміни дозрівання: третя декада липня.
Характеристика плоду: плоди широкоовальной форми, великого розміру, масою 50-70 гр., А при невеликому навантаженні і до 100-120 гр .. М’якоть червоного кольору, з винятковим ароматом і свіжістю, соковита і солодка, хрящувата. Кісточка невеликого розміру, але відокремлюється середньо. Шкірочка темно-синя (при повному дозріванні — майже чорна), з сизим восковим нальотом по всій поверхні плоду.
Плоди характеризуються високим вмістом цукру (до 30% вище в порівнянні з аналогічними сортами слив).
Ростові особливості сорту: дерево середньоросле, з помірною силою росту, з округло-овальної компактної, щільною кроною. Сорт адаптований до кліматичних умов на всій території України.
Морозостійкість: зимостійкість дуже висока.
Стійкість до хвороб: майже не уражається хворобами — сорт толерантний до шарки, стійкий і до грибкових захворювань.

Слива
Ода
Ранньостиглий сорт сливи інтенсивного типу селекції Мліївського інституту садівництва ім. Л.П.Симиренко. Відрізняється скороплідністю, стабільною врожайністю, зимостійкістю, стійкістю до грибних хвороб.
Дерево нижче середньої сили росту, формує округлу, середньої загущеності крону. У плодоносіння вступає на 4-й рік. Плодоносить на букетних гілочках, шпорцях і коротких плодових прутиках.
Плоди великі (45 г), одномірні, овальної форми типу угорок. Шкірочка щільна, фіолетово-бордова з зеленувато-фіолетовими розмитими плямами. М’якоть жовта, щільна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25 бали). У плодах міститься: сухих речовин 15,2%, цукрів 8,8%, органічних кислот 0,95%, вітаміну С 7,8 мг на 100 г сирої маси. Кісточка маленька, вільна.
Дозрівають плоди в умовах Черкащини в середині серпня, споживаються свіжими, особливо гарні для готування високоякісних продуктів техпереробки: варення, джемів, пастил, компотів, чорносливу.
З 1986 року сорт Ода введена до Реєстру сортів рослин України. Вирощується в промисловому й аматорському садівництві в лісостеповій зоні республіки. Добре вдається в інтенсивних насадженнях з підвищеною щільністю розміщення дерев у ряді (2,5-3×4-5 м).

 

 

Вишні сорту Келлеріс середнього розміру, 5-8 грам, подовженої форми, шкірка блискуча, вишнево-червона, майже чорна, вкрита делікатними світлими точками, м’якоть темно-червона, смачна. Сік сильно забарвлений, рубіново-вишневого кольору.
Особливості — не вимоглива до грунту, світла, вологи
Переваги — плоди можуть довго знаходиться на гілках, не втрачаючи свій хороший смак. Якісні і дуже смачні плоди. Висока самоплідність, зимостійкість, посухостійкість, вітростійкість.
Призначення — в свіжому вигляді. Келлеріс вважається десертним сортом. З вишні можна робити варення, соки, джеми, компоти, сиропи, наливки та лікери.

 

Вишня КСЕНІЯ

Сорт середнього строку достиганняСтійкий до кокомікозу та моніліозу. Зимо- та посухостійкий. Дерево середньої або вище середньої сили росту, з кулястою середньо розгалуженою кроною. Плодоносить на букетних гілочках і приростах попереднього року. Вступає в пору плодоношення на третій рік після садіння. Самобезплідний. Кращі запилювачі: Любська, Норд Стар, сорти черешні Дончанка, Ніжність. Урожайність: 12-15 т/га при схемі садіння 5 × 3 м на підщепі антипка. Плоди великі (7-8 г), округло-плескатої форми, темно-червоні, відрив від плодоніжки напівсухий. Кісточка середнього розміру, від м’якоті відокремлюється добре. М’якоть темно-червона, відносно щільна, соковита, відмінного кислувато-солодкого смаку, без надлишку кислоти (8,7 бала). Знімальна стиглість настає у третій декаді червня. Використання універсальне.

 

Сорт черешні Кордія
1.Срок дозрівання — 25 — 28 липня; 2. Забарвлення плодів — темно-червона; 3.Средняя маса плодів (м) — 8-10; 4. Смак -солодкий; 5. Стійкість до хвороб -середня; 6.Зимостійкість — середня; 7. Транспортабельність — хороша.

Цей чеський сорт користується заслуженою увагою садівників. Корд можна назвати «королевою» пізніх сортів черешні. Термін дозрівання — 25-28 липня.
Плоди досягають ваги 8-10 м, під час дощу не розтріскуються, не гниють і добре переносять транспортування на далекі відстані. Можна розтягнути строки збирання плодів без побоювання, що це негативно позначиться на якості врожаю.
Шкірочка карміново-червона, з коричневими точками. М’якоть тверда, червона, при повному дозріванні темно-червона, ароматна, смачна.

черешня Карина
Сорт німецької селекції, який є одним з найбільш пізніх сортів черешні.
Дерево бистроросле і високе, крона має красиву форму широкого конуса.
Пагони дуже довгі і сильні, їх досить велика кількість.
Ягода серцеподібної форми, вага її близько 8 грам, забарвлення темно-червона.
Шкірочка щільна, але при цьому тонка.
М’якоть дуже смачна, солодка і в міру соковита.
Стійкість до морозів висока.
Хворобами даний сорт практично не уражається.

 

Абрикос (НЖА 19),

Жовто-оранжеві фрукти округлої форми з відмінним солодким ароматом стануть для вас фаворитами і літнього сезону. Абрикоси вживають як в свіжому вигляді, так і в приготуванні компотів, варення та інших заготовок. Спробувати перші ароматні плоди ви зможете вже в липні. Основні сортові характеристики абрикоса NJA 19: висота дерева може досягати 3,5 м; вага плода 100-140 г; невибагливий в догляді; зимостійкість середня, транспортабельність гарна; термін зберігання плодів в зірваному вигляді до 1 тижня; саджанці починають плодоношення на 2-3 рік росту в грунті.

 

Персик Герміона / Hermione / — персик раннього терміну дозрівання.
Середня маса плодів у промислових садах — 140 г. Окремі до 180 г. Для раннього персика це відмінний показник.

Форма плодів кругла. М’якоть біла. Плоди середніх розмірів, симетричні, вирівняні, одномірні.
Забарвлення плодів на рівні 70-90% або повністю пофарбовані. Рум’янець червоний, пунктирний або крапчастий.
М’якоть щільна, волокниста, соковита, кисло-солодка, смачна. Промисловий сорт. Урожайний.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *