Весняна обробка саду

Усі рослини протягом вегетації проходять фази, під час яких активізуються певні хвороби і шкідники. Тому проведення захисних заходів приурочують до певних фаз розвитку рослин.

ДО РОЗПУСКАННЯ БРУНЬОК, коли середньодобова температура повітря сягне 5 *С, наступає пора першого обприскування плодових і ягідних насаджень. Залізний купорос традиційно застосовується для:знищення шкідливих комах;профілактики і лікування грибкових захворювань (парші, плямистостей, борошнистої роси, плодової гнилі, сірої гнилі, чорного раку та ін.);позбавлення від мохів, лишайників;дезінфекції деревних тканин в місці появи ран і дупел;лікування, профілактики хлорозу (захворювання рослин, що виникає від нестачі заліза в грунті). Для позбавлення від лишайників і мохів, які часто з’являються на старих деревах, залізний купорос  дуже ефективний. Ягідні чагарники і кісточкові дерева обприскують 3% -ним розчином (300 г купоросу на 10 л води). Зерняткові дерева вимагають більш потужної концентрації – 500 г купоросу на 10 л води.Обприскування виконують на початку весни або восени, коли листя вже опало. Як правило, вистачає двох обробок з інтервалом у два тижні. Після цього мохи та лишайники гинуть і самі відпадають з кориЕффективним також є препарат «Нітрафен». Свою високу активність хімічний препарат проявляє проти:

лишайників;грибкових інфекцій;  мохів;різного роду плямистостей на листових пластинах.Захисний засіб має здатність знищувати таких паразитів, як:

кліщі;гусениці; моль; щитівки; медяниці; колонії дрібної попелиці; листовійки та ін.

Для приготування рідини використовують 200 г нітрафену і 10 л води.

Сучасні засоби для боротьби з зимуючими стадіями шкідників – препарати «30 В» (індустріальне масло), 30Д , яким бажано обприскувати крони, скелетні гілки та штамби дерев (600–800 мл на 10 л води).. Покриваючи тонким шаром олійної плівки поверхню кори гілок та штамбу, він не дає змогу дихати шкідникам, що перезимували, вони задихаються та гинуть. Не менш ефективними є препарат «Брунька» та проводити ним обробку бажано при вищих температурах (+10  — +20*С) .Для обробітку при нижчих температурах можна застосовувати « Чистий сад»(аналог ДНОКу)

ПРИ МАСОВОМУ РОЗПУСКАННІ БРУНЬОК треба провести обприскування вдруге (як проти шкідників, так проти хвороб) 3%-ю бордоською рідиною або одним із замінників, наприклад «Стробі» (20 г/10 л води), «Хорус» (2 г/10 л води). До робочого розчину фунгіцидів потрібно додати один з інсектицидів проти шкідників – «Антигусінь» (4 г/10 л води), «Блискавка» (2,5 мл/5 л води), «Твікс» (10–15 мл/5 л води), «Актор» (1,4 г/10 л води).

ПРИ «РОЖЕВОМУ БУТОНІ» (фаза утворення суцвіть) обприскують дерева проти гусені, що відроджується, листокруток, жуків довгоносиків, попелиць, несправжніх гусениць пильщиків, мінуючих молей, личинок щитівок та несправжніх щитівок, а також проти збудників хвороб. У цей період пестицидами обробляють усі сорти різних строків дозрівання всіх плодових культур. Обприскують одним із названих препаратів: «Конфідор» (2,5 г/10 л води), «Матч» (10 мл/10 л води), «Нурел-Д» (15 мл/10 л води). З фунгіцидів у робочий розчин до інсектицидів потрібно додавати «Мобіл» (3 г/10 л води), «Скор» (2 мл/10 л води). Ці препарати особливо ефективні на персику, абрикосі проти кучерявості листя.

ВІДРАЗУ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ЦВІТІННЯ проводять обприскування проти гусениць, які пошкоджують листя, попелиць, щитівок, медяниць, кліщів та хвороб.
Головним чином боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин, але це не означає, що слід щорічно обприскувати сад препаратами. Треба врахувати ступінь зараженості рослин шкідниками та хворобами. Не слід застосовувати хімічні засоби про всяк випадок.

  1. Норми витрати робочої рідини залежать від віку дерев: до 5 років – 0,5–1 л/дерево, 6–10 років – 2,5–3 л/дерево, 11 і старше – 3–3,5 л/дерево.
  2. При рясних та частих опадах обприскування необхідно повторити.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *